De ondertitel luidt: ‘Je roeping als leider in een wereld van verandering’. Dit nieuwe boek biedt handreikingen voor het leidinggeven in organisaties, maar breder ook voor leiding nemen in je leven. Daarbij steunt het o.a. op het leiderschapsconcept Secure Based Leadership van de Zwitserse hoogleraar George Kohlrieser. In eerdere blogs schreven we over zijn twee boeken Laat je niet gijzelen en Care to dare. Kohlrieser baseert zich op het begrip veilige hechting, een concept uit de Ontwikkelingspsychologie van Bowlby. Dit concept speelt ook een rol in Taal van transitie door Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers en Leo Wilhelm. Dit boek is genomineerd als Managementboek van het jaar 2021.
{Tussen haakjes: genoemde boeken zijn prachtig uitgegeven (harde kaft, mooie opmaak en een leeslintje: waar vind je dat nog?) door Circle Publishing, de uitgeverij verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies van Hanneke Fiddelaers}.
Net als bij Kohlrieser gaat het deze auteurs niet om management, maar om werkelijk leiderschap opnemen. En dan niet alleen in organisaties, maar breder in ons leven. Daarvoor, betogen zij, zijn vaak nieuwe woorden nodig, een nieuwe taal. De auteurs willen “je in verbinding brengen met je roeping: alles wat gebeurt op de reis tussen jouw oorsprong en bestemming”. Door de actualiteit van de Corona-pandemie “ontdekten we dat vele leiders, tot stilstand gedwongen door de omstandigheden, meer dan ooit worstelen met vragen rond de rollen die ze vervullen. …bewust en onbewust zijn velen uitgedaagd door de vragen: ‘wie ben ik eigenlijk en wat kan ik, hoe verbonden ben ik met mensen en de wereld om mij heen en waar ga ik naartoe?. Deze fundamentele vragen over wie je bent in de rollen die je vervult en wat je daarmee in de wereld wilt bereiken zijn vragen naar je roeping. Je je roeping bewust worden en die gaan leven, en je organisatie daarin voorgaan, vraagt om de weg naar transitie te gaan”.
De auteurs introduceren daarvoor de transitiecirkel, die de kernelementen van hun filosofie samenbrengt. En dat onderscheidt hun boek van andere boeken over leiderschap, en maakt het geen traditioneel boek over management & leiderschap.
De transitiecirkel ziet er als volgt uit:
Wat mij aanspreekt is dat de transitiecirkel geen fasenmodel is, zoals de klassieke rouwfasen van Elisabeth Kübler-Ross bijvoorbeeld. Het zijn thema’s die niet los van elkaar gezien kunnen worden. De transitiecirkel is “als een venster, dat je uitnodigt om steeds meer te ontdekken hoe bijvoorbeeld:
- je afscheid hebt te nemen, voordat je opnieuw welkom kunt heten;
- in tijden van rouw je veerkracht wordt beproefd én versterkt;
- een roeping pas vruchtbaar wordt in verbinding met je omgeving".
Nu klinkt dit misschien allemaal nogal abstract, maar het boek geeft vele voorbeelden van hoe dit werkt in de praktijk, ook van organisaties. Het bijzondere daarvan vind ik dat ze erin geslaagd zijn psychologische concepten uit ogenschijnlijk alleen de privé-sfeer, zoals hechting & psychologische veiligheid (bij de ontwikkeling van kinderen), verbinding & intimiteit (in liefdesrelaties) en rouw & verlies (bij de dood van geliefden) te vertalen naar de wereld van organisaties.
Tot slot: niet alleen George Kohlrieser, maar ook Edith Eva Eger schrijft een voorwoord in dit boek. Deze bijzondere vrouw, psychotherapeute en Holocaustoverlever van Auswitch, is bekend geworden door haar boeken De keuze. Leven in vrijheid en recent Het geschenk. De auteurs van Taal van transitie zijn ook door haar geïnspireerd. Zie over haar onze eerdere blog.
Taal van transitie: Je roeping als leider in een wereld van verandering door Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers en Leo Wilhelm, Uitgeverij Circle Publishing, ISBN: 978 90 771 793 90.